Waterontharder, wat doet het nu precies?

Geplaatst op

Het antwoord erop is eigenlijk heel makkelijk. Het onthardt het water. Wij zullen er wat uitgebreider op in gaan om jou te vertellen wat het nu precies doet.

De hardheid van water verminderen

Tussen 1820 en 1840 werd er door de chemicus Thomas Clark ontdekt dat water getest kon worden op de aanwezigheid van calciumcarbonaat. Deze stof zorgt dat het water hard wordt bevonden. Rond 1900 kwamen de eerst waterontharders. Toen al werd dit gedaan door middel van ionen die zich uitwisselen. Door de uitwisseling van ionen zuivert het water en worden schadelijke stoffen eruit gehaald waardoor het water drinkbaar wordt. De techniek van het ontharden is in de loop der jaren verbeterd maar wel voor het grootste deel hetzelfde gebleven. 

 

Tegenwoordig heb je echter ook magnetische waterontharders. Qua techniek verschillen deze enorm van de andere ontharders. Ze zijn bovendien goedkoper in onderhoud en om te plaatsen.

Wat zijn de voordelen van de waterontharder?

De aanslag van kalk op bijvoorbeeld de verwarmingselementen van je wasmachine en waterkoker kan schadelijk zijn. Wanneer er veel kalk in het water zit zal de aanslag eerder gebeuren. Dan is een waterontharder wel heel goed om te hebben. Doordat de kalk op het verwarmingselement gaat zitten duurt het langer voordat je machine warm is en verbruik je dus meer stroom. Dit kost weer meer energie en is slecht voor het milieu. Bij het gebruik van een waterontharder maak je de cirkel om bewust met het milieu om te gaan dus weer rond. 

Wil jij een waterontharder in je woning?

Het is zeker geen slecht idee om een waterontharder in je woning te plaatsen. Wanneer je een waterontharder wilt kopen, dan is het zeer belangrijk dat je je goed in de verschillende opties verdiept. Je kunt bij jouw waterleidingbedrijf informatie inwinnen over de hardheid van het water. Zo kun je nagaan of het in jouw geval aan te raden is om een waterontharder te kopen. Als je besloten hebt dat je een waterontharder wilt kopen, is het verstandig om even na te gaan wat voor ontharder je wilt. Wil je liever een ontharder die met ionenwisseling werkt of een ontharder met een membraan? Over het algemeen is het eerste type ontharder al meer dan voldoende voor het gemiddelde huishouden.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat de verschillende opties zijn in de stad Utrecht. Lees snel verder in onze publicaties en laat je inspireren door de charme van deze geweldige stad.

Contactgegevens

Via info @ utrechtwonen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden